Beauty Stories
Поглед към Рим.
Lifestyle

Практичен пътеводител за Рим в 11 точки

Без претенции за оригиналност и изчерпателност ви представям моите впечатления и съвети за Рим.

1. Не ходете в Рим през август!

А може би и през юли. Юни и септември сигурно са ОК. Но август не е! Казвам ви го от 40-градусов личен опит. Толкова много чаках и исках тази екскурзия, че когато запазвах билетите въобще не съобразих, че ще е толкова топло. Горещината ни караше да се прибираме по обяд и да излизаме чак привечер. Което си е губене на ценно време.

Колизеума в Рим.
Пред Колизеума

2. 5 забележителности, които може да разгледате за 5 минути

Фонтана Ди Треви, Пантеона, Фонтана на Четирите реки, Колизеума (по мое мнение може и да пропуснете влизането вътре, не е чак толкова впечатляващо, а и има огромни опашки) и Испанските стълби. Последните дори не си заслужават особено, а и са малко по-далече от центъра.

3. Отделете повече време за…

Националният паметник на Виктор Емануил на площад „Венеция“. Ако се интересувате от военна история, влезте вътре, безплатно е, но си отделете поне час. От двореца „Сант Анжело“ се открива прекрасна гледка към Ватикана и Рим, а и вътре ще можете да видите доста интересни неща – древни проходи и оръжия и дори стаите на папата. Входът е около 7 евро, а ако разглеждате бавно и подробно ще ви трябва поне 1:30 – 2 ч. Разбира се, цял ден ще ви трябва и за Ватикана, но аз за съжаление, не успях да вляза там. Следващият път.

4. Любимият площад „Кампо дей Фиори“.

Малък, но оживен и с доста приятни заведения, още си спомням с носталгия за него. Това всъщност е мястото, на което инквизицията екзекутира Джордано Бруно. За това напомня и паметникът на учения в центъра на площада. До обяд там има пазар, а вечер музиканти. Успяхме да се насладим и на уличната музика на Fabio Cavaggion – свири страхотно.

5. Панаири, панаири

Ако пък изпитвате носталгия към панаирите от детството, то вашето място са пазарите край реката. Пълно е с шатри, в които има различни забавления, продават се сувенири и улична храна. Има и уютни заведения, които са изключително приятни вечер. А и най-хубавото е, че въпреки жегата, около реката няма и един комар. Не знам с какво пръскат, но го искам за терасата и вилата. За сметка на това обаче, може да видите бобри в реката. Да, бобри, не знам къде живеят, но явно са щастливи, защото плуваха спокойно във водата.

6. Какво ви препоръчвам да опитате в Рим?

По мое мнение пицата е супер, но има много места и у нас, където можете да ядете същата като качество и вкус. Затова опитайте веднъж, но не прекалявайте. Оставете си място за прекрасната паста (аз се влюбих в баналната карбонара), ризото (за предпочитане с морски дарове) и лазаня (аз обичам болонезе). За десерт заложете на култовото джелато. Аз лично го хапвах по всяко време. Харесах сладоледа в Blue Ice, но няма да сбъркате, ако заложите и на други джелатерии.

7. Шприц! Повече шприц!

Това за мен и питието на Рим. Не дори виното, защото честно казано не останах очарована от това, което сервираха в заведенията. Преоткрих коктейла, но не съм сигурна, че бих го пила в България. Някак си го свързвам с Рим.

8. По римска мода

Много важно е, ако сте планирали да посетите Рим, да се запасите с чифт много, ама много удобни обувки, за предпочитане маратонки или кецове. Дрехите също трябва да се удобни, ако сте планирали да обикаляте по цял ден. Няма нужда да прекалявате с грижите за външния си вид. Аз лично слагах само малко спирала, молив и червило. Не съм пазарувала и затова не мога да дам мнение за хубави магазини. Честно казано не съм почитателка на международния шопинг.

9. Да поговорим за пари.

Ако говорим за пари, ние на ден харчехме около 100 евро за двама души. Без да се ограничаваме от нещо. Цените са горе-долу като в България, но в евро. Тоест една хубава паста е около 12-15 евро. Нощувката ни излезе много евтино – около 400 лв за двойна стая за 3 нощувки, но няма да ви кажа кой е хотелът, защото не съм доволна от условията и никога не бих пратила никого там. Билетите пък бяха на промоция от Ryan Air и бяха около 180 лв. за двама души в двете посоки.

10. От летището и обратно.

За мен особено труден бе въпросът с придвижването от летище „Чампионо“ до хотела. При пристигането хванахме т.нар. шатъли за по 9 евро на човек, които обаче стигат до гара „Термини“, а не до центъра на Рим. И така се налага да хванете друг транспорт или да се придвижите пеш. Ние избрахме последното, но сгрешихме, тъй като ходенето е доста и се поизморихме. На тръгване обаче постъпихме по-умно и хванахме такси. Има такива с фиксирана цена до двете летища. Така за четирима души директно от хотела до „Чампино“ ни излезе точно 30 евро. Нито повече, нито по-малко.

11. И един последен съвет.

Направете си предварителен план какво искате да посетите. Ние нямахме такъв и според мен загубихме ценно време, освен това сме пропуснали много важни и интересни неща. Голяма грешка, която се надявам да поправя следващия път.

P.S. Ако все още не сте ходили в Рим, планирайте почивката си възможно най-скоро. А дотогава усетете аромата на римските богини с новия парфюм Goldea, The Roman Night на Bvlgari. Изключително ухание, в което усещаме нотки сладка черница, черен божур, разцъфнал жасмин, абсолю тубероза, черен мускус и пачули. Лице на парфюма е модерната богиня Бела Хадид.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *