Beauty Stories
Обаятелният Сирил Жанин
Beauty

Дестинация Guerlain

Препоръчвам ви да четете този текст, вдишвайки уханието на Mon Guerlain, както правех аз, докато си говорех с международния трейнър на марката, Сирил Жанин, и както правя и сега, докато пиша този текст

Ще ви разкажа една ароматна история. Или как дори и мрачните и студени есенни дни могат да се превърнат в летни, когато прекараш няколко часа в приятна компания. А приятната компания е на международния трейнър на Guerlain Сирил Жанин. Ерудиран, стилен, прекрасен събеседник, но най-вече увлекателен разказвач на истории, г-н Жанин е човек, от който може да се научи много. Не само за ароматите на марката, но и за света и емоциите. Приятно четене!

За виното и парфюмите

Докато отпиваме първите глътки от бълбукащото просеко (да, беше едва 11 ч., но какво от това), Сирил Жанин сравни парфюмите с виното. Не се бях замислила за това, но не съм чувала по-точно сравнение. „Ние в Guerlain създаваме ароматите си така, както винарите създават виното. Започваме още от почвата, на която растат нашите екслузивни съставки. Следват метрологични условия, които са изключително важни. Всяка година е различна – тази може да има хубава реколта, но догодина не. Ние държим на качеството и на това всеки аромат винаги да ухае по един и същи начин, дори и това да означава да пътуваме до другия край на света или да смесваме различни реколти.“ Все пак марката има парфюми, като L’Eau Imeperial, създаден през 19-ти век, който оттогава досега трябва и ухае по един и същи начин.

В Geuerlain всичко е красиво
В Geuerlain всичко е красиво

Haute Couture аромати

„Guerlain създава аромати, които могат да се сравнят с haute couture модата“, казва Сирил Жанин и уточнява, че и до ден днешен марката сама обработва съставките за парфюмите си, а не ги взима готови. Много интересен ми се стори фактът, че ванилията, която е една от съставките на последния аромат на марката Mon Guerlain, все още се обработва на ръка. За Сирил Жанин Guerlain не е просто марка, Guerlain е дестинация. „Защото ви дава възможност да изберете накъде да тръгнете, дори и нещо да не ви хареса. Guerlain просто остава в съзнанието на хората.“ Брандът може и да има дълга история, но не разчита само на нея, а продължава да предлага иновации. „Ние винаги гледаме в бъдещето“, категоричен е Сирил Жанин. Според него няма нови начини, по които се създават парфюмите – и до днес олфактивната пирамида е в основата на всеки аромат. И допълва: „Нашите аромати са създадени, за да обличат невидимо жените и мъжете“.Guerlain

Легенди за страстта

„Легендите правят Guerlain това, което е“, подчертава г-н Жанин. През следващата година марката ще отбележи впечатляващ юбилей – 190 г. от създаването си. В началото е бялата козметика. Създателят на марката Пиер Франсоа Паскал Герлен иска да стане козметолог, затова заминава за Великобритания, която заради многото си колонии можела да предложи истинска съкровищница от знания. След като се завръща във Франция, той отваря първия бутик на Guerlain на известната улица „Риволи“ и в него продава козметика от Острова. Докато не създава първия си крем, който бил толкова добър, че жените се връщали отново и отново в бутика, за да си го купят. „Ние сме различни още от самото начало, защото никой не е толкова смел“, подчертава Сирил Жанин. Пиер Франсоа Паскал Герлен създава през 1970 г. и червилото такова, каквото го познаваме днес – в стик. Първата бронзираща пудра също е дело на Guerlain – култовата Terracotta, която съществува и до днес. В началото на 20 век много холивудски звезди използвали пудрата, за да придадат на лицето си естествен загар.

Моят Guerlain

Създаден през 1908 г., Mon Guerlain е част от детството на Сирил Жанин. „Майка ми го е носила, а тя е на 72 г.!“ Съвременната интерпретация на аромата, създадена от парфюмериста Тиери Васер (първият извън семейство Герлен), е колкото ежедневен, толкова и за официални поводи. Но според Сирил Жанин Mon Guerlain не е „труден аромат, той е лесен и затова привлича веднага“. Анджелина Джоли, която е лицето на парфюма, олицетворява идеалната жена за марката. „Mon Guerlain е почит към жената на Guerlain, а Анджелина Джоли е съблазнителна, женствена, свободна по дух, но и истинска майка. Тя е комплексна фигура, каквато е и всяка друга съвременна жена. Затова мога категорично да кажа, че Mon Guerlain дава самочувствие на жените. Е, не да бъдат Анджелина Джоли, но да изразяват себе си и жената, която са. Като аксесоар, с който да покажат своята същност“, обяснява Жанин. Но както и във всяка жена, в Mon Guerlain също има мъжествена страна, представена от лавандулата, която е характерна по-скоро за мъжките аромати. Питам го какво е посланието на другите нотки. „Ванилията е майчинското начало, жасминът – женствеността и светлината, а сандаловото дърво е силата. Комбинацията от всички нотки пък олицетворяват миналото на Guerlain. Но и съблазнителността!“, отговаря ми той.

Изящният флакон на Mon Guerlain
Изящният флакон на Mon Guerlain

Човекът, който обича да говори за парфюми

Такъв е Сирил Жанин. За него ароматите са нещо, от което не може да избяга. Любимият му парфюм е L’Heure Bleue. „Обичам го още от утробата на майка ми, тъй като това е и нейният любим аромат.“ Синият час, както го наричат във Франция, е онзи кратък момент между деня и нощта, когато нито денят си е отишъл, нито е дошла нощта. Това, между другото, е и моето любимо време, защото е много романтично, приказно и създава необяснима емоция в мен. Самият аромат изразява свобода, защото е създаден след Първата световна война. Тогава Guerlain прави жест към войниците, участвали във войната, като им подарява по един L’Heure Bleue, за да ги накара избягат от ужаса на бойното поле. Иначе самият Сирил Жанин е до толкова обвързан с ароматите, че дори си ляга, само след като се е напръскал с парфюм. „Без парфюм се чувствам гол. Това е животът ми. Ароматите за мен са като изкуството – харесваш го, мразиш го или го обикваш завинаги.“ Любимата част от работата му е да говори за парфюми, в което може да се убеди всеки негов събеседник, а любимите му нотки са ванилия, портокалов цвят, жасмин, но на първо място – ирис. За Сирил Жанин парфюмът е начин да оставим следа от себе си в съзнанието на околните. „С аромата ние изпращаме съобщение за това какви сме, дава ни свобода. Затова бъдете себе си! Ако сте жена и искате да целунете жена, направете го. Ако сте мъж и искате да носите пола – защо не? Бъдете свободни, на това ни учат и парфюмите“, завършва Сирил Жанин. А на мен не ми остава нищо друго освен да се пръсна с новия Mon Guerlain и да се убедя в думите му.

 

 

One Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *