Beauty Stories
Lifestyle

Защо обичам българския вкус?

За този материал се вдъхнових от кампанията на Lidl „Съхрани родния вкус“

Не съм от този тип хора, които се превъзнасят по чуждата кухня и напълно отричат нашата, наричайки я с обидни прилагателни. Малко са ястията, които не обичам, много повече са тези, които хапвам с удоволствие. Ето 10 причини да обичам нашата кухня.
1. Тя е силно свързана със спомените ми. Ароматът на бабините биди ме връща към летата в Сопот, а този на любимия кекс към зимите у дома.
2. Всъщност българската кухня не е нездравословна. Макар често да смятаме, че е тежка, това не е съвсем така. Ястията ни са на основата на месо и зеленчуци, които в комбинация и при умерено количество могат да са полезни за талията.
3. В България сме свикнали да свързваме празниците с определени ястия. Например капамата за Коледа или агнешкото със зелена салата за Великден. За мен никоя пуйка не може да ги замени, без тях празникът няма да е същият.
4. Обожавам българските сухи мезета като пастърма или суджук. Мога да хапвам всеки ден от тях и смятам, че не отстъпват на прошутото, например. Не че не обичам и него.
5. В нашата кухня има много бързи, лесни и вкусни ястия. Моят фаворит са яйцата по панагюрски. Винаги прибягвам до тях, ако нямам време или не съм напазарувала. Защото всяка българка винаги има яйца, сирене и кисело мляко в хладилника.
6. Има причина шопската салата да бъде толкова популярна по света и това е, че тя е наистина вкусна. Особено, ако доматите са розови, краставиците – хрупкави, а сиренето домашно. Което веднага доказва, че българските плодове и зеленчуци са най-добрите.
7. Не разбирам от твърд алкохол, но съм убедена, че българското вино е едно от най-добрите в света. Обожавам и традиционния пелин или ореховия ликьор, който баба ми правеше.
8. Вярвам, че българските млечни продукти са едни от най-вкусните в света. Нищо не може да се сравни с киселото ни мляко, дори толкова популярния гръцки йогурт. Също така предпочитам традиционното сирене пред гръцката фета. Но не мога да не призная, че италианците също са ми фаворити. За разлика от французите.
9. Няма как да не обърна внимание и да любимите ми десерти. Най-простите от тях са и най-вкусни – бисквитена торта, кекс, масленки и любимите ми прасковки. Добре, че няма кой да ме снабдява с тях постоянно.
10. Обичам, когато откривам някоя рецепта за първи път. Оказва се, че в България има много такива и една от мечтите ми е да обиколя страната ни, за да видя всичките й красоти и да опитам всичките й вкусове. Точно това беше целта и на кампанията на Lidl „Съхрани родния вкус“. Шеф Манчев и шеф Шишков имаха трудната задача да изберат най-добрите традиционни, но малко известни рецепти сред общо 1500 участници. Сигурно затова накрая избраха не един, а двама победители – сладко от люти чушки и 300-годишна пушена кълбъсъ. С нетърпение очаквам 2018 г., когато и двете рецепти ще станат част от продуктовата линия на Lidl „Родна стряха“, за да допълня колекцията си от вкусове. Ето и малко снимки от събитието, на което бяха обявени победителите в кампанията „Съхрани родния вкус“ на Lidl.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *