Beauty Stories
malkiqt princ, ekzuperi, kniga, klasika, chasha, kafe, franciq, parij, dynki, teniska, ryce, prysten, citat
& Other Stories

„Всички възрастни хора са били най-напред деца“

И още 10 от най-любимите ми цитата от „Малкият принц“

Днес избрах да изпия кафето си в тази чаша съвсем несъзнателно. А тя е любимата ми! Купих си я предии 2 години в Париж, защото на нея е един от най-любимите ми литературни герои – Малкият принц. Тогава избирах между няколко подобни, но се спрях на тази, на която ято птици понася героя на Екзюпери към небето. Може би към неговата планета и към неговата роза.

„Всички възрастни хора са били най-напред деца“

Това пише на обратната страна на чашата. После разбрах, че днес се навършват точно 120 години от рождението на „бащата“ на Малкия принц Атоан дьо Сент-Екзюпери. И така изненадващо ме осени вдъхновението да напиша този текст.

Чаша за кафе с малкия принц, книга, дънки, очила за четене и тенска с корона.

„Всички възрастни хора са били най-напред деца.“

Колко мъдро! Да, ние често забравяме това, подгонили някакви илюзорни успехи и стремежи. Губим връзката с детето в себе си и вярваме, че това да си възрастен, е много по-зряло. Вярваме, че щом можем да взимаме решения, значи сме значими. Вярваме, че децата са тези, които трябва да ни слушат, а ние забравяме да се вслушваме в тях. Повярвайте ми, това е голяма грешка. Често те са по-мъдри и винаги са по-искрени.

А не е ли това най-ценното в човешките взаимоотношения?

Екзюпери явно е бил на същото мнение и „Малкият принц“ е писменото доказателство за това. Всъщност има и световна инициатива именно 29-и юни да бъде обявен за Международен ден на „Малкият принц“. Тя възниква през 2011 г. в Ню Йорк. Градът, в който Атоан дьо Сент-Екзюпери буквално на един дух написва знаменитата си творба.

Чаша за кафе с малкия принц, книга, дънки и тенска с корона.

Водена само от вдъхновение, реших да си/ви припомня 10 цитата от „Малкият принц“, които ме докосват най-силно. Които достигат до дълбините на сърцето и създават в душата ми едно специфично усещане на ръба на сълзите и усмивката.

Надявам се да успея да го предам и на вас с тези 10 цитата от незабравимата класика. Да, да, знам, че е банално, но пък не може винаги да пишем нещо уникално. А да не говорим, че на някои и въобще не им се случва.

1. „Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.“

2. „Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“

3. „Трябва да бъдеш много търпелив. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения.“

4. „Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници.“

5. „Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.“

6. „Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.“

7. „Когато на теб пръв ти хрумне някоя идея, ти взимаш патент за нея и тя е твоя. Аз притежавам звездите, защото никой преди мен не се е сетил да ги притежава.“

8. „Бодлите не служат за нищо, цветята ги имат от чиста злоба.“

9. „Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна.“

10. „Тогава нищо не разбирах! Би трябвало да го преценявам не по думите, а по делата. То ме изпълваше с благоухание и светлина. Изобщо не биваше да бягам! Зад дребните му хитрости трябваше да доловя неговата нежност. Цветята са толкова противоречиви! Но бях прекалено млад, за да зная как да го обичам!“

Чаша за кафе с Малкия принц на фона на гора и небе.

Между другото някое красиво издание на „Малкият принц“ никога няма да бъде банален подарък. Аз много харесах тази луксозна панорамна книга на издателство „Книгомания“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *