Beauty Stories
Каталог на "София филм фест"
Lifestyle

„София Филм Фест“: моята селекция

„София Филм Фест“ е от онези културни събития, които обичаме шаблонно да наричаме „светлината в края на тунела“. Той е доказателство, че у нас може да се създаде кино фестивал на световно ниво, който освен това да се превърне във вдъхновение и за други кино фестивали по света. Всяко издание привлича десетки филми от цял свят. Но не от онези, комерсиалните. На тези филми пуканките и колата хич, ама хич не им отиват. Защото те трябва да се гледат с пълно внимание и единственото нещо, което да се чува в главата ни, трябва да бъдат емоциите от изкуството.

Залата в "Дома на киното".

Това въведение не бива да ви заблуждава

Аз определено нямам амбициите да се изявявам като кино критик. Да, може дълго време да съм писала за култура, но нито съм учила за това, нито пък съм толкова извисена. Казвам го без капка ирония, а с възхищение към хората, които могат така да потъват в изкуството. Да, киното ми е слабост, гледам филми почти всяка вечер. И въпреки че понякога и аз обичам да се отпусна с някой филм за пукани и кола, предпочитам да гледам качествено кино. Това са филми, които след години може и да не помня в детайли (паметта ми не е много услужлива), но ще знам, че са от категорията на качественото кино.

"Сладък живот" на Фелини в каталога на "София Филм Фест".

„София Филм Фест“ въпреки пандемията

Безспорно коронавирусът провали всеки стремеж да „храним“ душата си с култура. За радост, нещата започват плавно да се връщат към нормалното. Ето, идва време за 24-тия „София Филм Фест“. Лошата новина е, че кино салоните все още не могат да работят на пълния си капацитет. А само на 30%, което е ужасно малко. Така голяма част кино ентусиастите ще останат извън салоните. Затова ви препоръчвам да побързате и да си купите от култовите билети в кен за „София Филм Фест“.

Филмът "Паразит" в каталога на "София Филм Фест".

Минавам по същество

Фестивалът стартира на 24 септември и ще продължи до 15 октомври. Традиционно прожекциите ще бъдат в 10 киносалона, но и на открито чрез платформата Sofia Summer Fest, както и онлайн на избрани филми. Всъщност настоящото есенно издание е третата част от филмовия фестивал. Първата част бе в началото на март, когато бе представена ретроспективата на финландския майстор Аки Каурисмаки. Втората част бе през лятото, когато онлайн, на открито и в „Дома на киното“ бяха представени близо 100 филма. Сега идва време за третата част на „София Филм Фест“, на което ще бъдат представени близо 100 филма! Разгледах акцентите в програмата и си отбелязах 11 филма, които със сигурност искам да гледам. Ето ги и тях и се надявам да се видим в някой кино салон.

1. „Паразит“

Да, да знам, че е срамота, че все още не съм гледала филма, който спечели миналогодишния „Оскар“ в категорията за най-добър филм. Знам обаче, е той е шедьовър! И това си личи дори и от трейлъра. Детайли, символи, обрати – явно нищо в този филм не е случайно. Както и в доброто кино, между другото.

2. „Върба“

Не съм от жените, вманиачени в майчинството. Ако това беше така, щях да имам повече от едно дете. Не съм и крайна феминистка. Но няма как тези теми да не са ми близки. „Върба“ на световноизвестния македонски режисьор Милчо Манчевски разказва историята на три жени. Едната е от миналото, а другите – от настоящето. Всяка от тях се бори за правото за контрол върху собственото си тяло, правото на бременност и осиновяването. Именно с „Върба“ ще бъде открит „София Филм Фест“. А Манчевски ще бъде у нас и ще получи специалната награда на фестивала за принос към киното.

3. „Медена земя“

Още един филм от Северна Македония и още един филм, попаднал в селекцията за наградите „Оскар“. Тамара Котевска и Любомир Стафанов разказват историята на Хатидже. Монотонният й и изпълнен с работа живот се променя, след като до дома й се настанява странстващо семейство. Неслучайно явно филмът е с две номинации за „Оскар“.

4. „До последния каприз“

Ето и един нов български филм и режисьорски дебют на актьора Иван Юруков. Той разказва историята на цигулар, който изоставя сцената и бяга на село. Там той репетира непрекъснато, обсебен от идеята да изсвири всички 24 каприза на Паганини. След последния обаче се самоубива. Селският учител открива тази история и започва да я разплита. Което го спасява от собствения му алкохолизъм и самота.

5. „Пепел върху слънцето“

Още един български филм на режисьора Богомил Калинов и с Юлиан Вергов и Силвия Петкова в главните роли. Той е на изключително актуална тема – за лекарските грешки, смъртта и медийните скандали. И чия е истината – на доктора или на пациента.

6. „Фарът“

Започвам с уточнението, че Робърт Патинсън не е сред любимите ми актьори. Но пък на него едва ли му пука. Важното е, че режисьорите го харесват и напоследък той участва във все по-интересни филми. Един от тях е именно „Фарът“ на Робърт Егънс. Филмът се определя като мистериозен, красив визуално и изненадващ. Или както казва журналистът Питър Брадшоу от The Guardian: „„Фарът“ ще ви накара да изпитвате едновременно страх и възхищение“.

7. „Сладък живот“

Срам ме е да го призная, но наистина не съм гледала тази класика на Федерико Фелини. Но смятам да поправя тази грешка на „София Филм Фест“. А и да си припомня любимия Рим, тъй като скоро май няма да отида пак там.

8. „Лилиан“

Един филм, вдъхновен от истинската история на рускинята Лилиан Алинг, която трябва да напусне Ню Йорк и да се върне в родната Русия. Но решава да го направи пеша. Филмът проследява нейното трудно пътуване през САЩ до Аляска, където следите й изчезват. И до ден днешен тя се води за изчезнала.

9. „Малкия Джо“

Как ви звучи филм за жена, разработила нов вид растение, което не само е красиво, но и има лечебни свойства. То може да ни направи щастливи. Но дали това е точно така? Иска ми се да разбера.

10. „Проблемът да бъдеш роден“

Гледах трейлъра, прочетох синопсиса и този филм продължава да е доста объркващ. Явно в основата на сюжета е безгрижният живот на малко момиче и мъж, когото тя нарича баща. Дотук добре. Обаче изречението: „Тя споделя неговите спомени и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня“ малко ме обърка. Но и ме заинтригува.

11. „Династията Пиер Карден“

И в това издание на „София Филм Фест“ ще има Fashion Gala. В програмата му е лентата „Династията Пиер Карден“. И въпреки че по принцип не съм фен на документалните филми, ми е интересно да науча повече за този моден гении. А и във филма са включени ексклузивни интервюта със звезди, работили с дизайнера. Като Шарън Стоун, Наоми Кембъл, Алис Купър и Жан-Пол Готие. А и ще видим разказ от първо лице на самия Пиер Карден.

Ясно е, че тази селекция е крайно непълна. Със сигурност има много качествени филми, които съм пропуснала. А вие имате ли си фаворити? И ще се видим ли на „София Филм Фест“?

Пълната програма, както и още информация за фестивала можете да откриете на сайта и в профилите в социалните мрежи на фестивала.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *