Beauty Stories
Розовите облаци като символ на позитивното мислене.
& Other Stories

Позитивното мислене – работи ли наистина?

Позитивното мислене винаги и във всяка ситуация е като да вярваш в невъзможни неща. Като това, че коронавирусът е изкуствено създаден. Да, в първия момент ти звучи логично Китай, Русия, САЩ, рептилите, плоскоземците или извънземните да са създали биологично оръжие, но тогава виждаш статистиката и това как нито една държава не е пощадена от заразата, намираш и научни доказателства и стигаш до извода, че това е невъзможно. И започваш да се чудиш защо, по дяволите, някой решава да яде прилеп (на първо място), и то полусуров (на второ място). Отплеснах се! Мисълта ми е, че да не оценяваш трезво една ситуация и винаги да си мислиш, че всичко ще завърши с хепи енд може да донесе само поредица от разочарования. Или поне това е опитът ми досега. Права ли съм?

Велина Василева от beautystories.bg.

Доказано от науката

Позитивната психология е сравнително млада и не особено популярна наука. Тя не изучава депресиите и неврозите, а характера и устойчивата памет на хората, които гледат положително на живота. За да открият дали позитивното мислене наистина работи, учени от Университета Нортъмбрия в Нюкасъл събрали 71 участници на възраст между 19 и 77 години и ги разделили в две групи. Едната в рамките на три последователни дни трябвало да записва „най-прекрасните и щастливи преживявания в живота си“. Тоест да прилага принципа на позитивното мислене. На втората група пък казали да пишат за неутрални неща, например за плановете си за деня. След трите дни учените сравнили нивата на безпокойство преди и след експеримента. Резултатите показали, че тези с позитивните послания, били като цяло по-щастливи от другите. Авторът на въпросното проучване проф. Майкъл Смит, обяснява, че участниците от „позитивната“ група продължавали да се чувстват все така добре и 4 седмици след края на експеримента.

Tenor Gif за позитивното мислене.

Какво НЕ работи

Учените са на мнение, че позтивното мислене, но не в онзи еуфоричен смисъл, който сравняваме с взимането на забранени субстанции, е напълно възможно. Но трябва да положим усилия. Важното е за начало да не залитаме по клишетата, с които всички свързваме позитивното мислене като: „Не унивайте и не мислете за лошото“, „Всичко ще се оправи“, „Всичко е възможно, трябва само да го поискаш“, „Най-важното е да вярваш в доброто“ и т.н. Това е толкова ефективно, колкото да кажете на човек в депресия: „Стегни се!“. Забравете за всичко, което знаете досега, и се подгответе да промените мисленето си, а оттам и живота си.

Лексикална промяна

За да разберете какви са ползите от позитивното мислене, трябва да знаете как да пуснете тази практика в действие. Според лайф коуча от Санта Барбара Лин К. Джоунс, за да промените мисленето си към позитивно, трябва първо да признаете своята склонност да виждате основно негативната страна на живота. „След това попитайте себе си какво ви носи тази гледна точка. Работата не е в това да си затворите очите пред проблема. По-скоро е нужно да осъзнаете своите чувства, за да заемете по-конструктивна позиция“, допълва Джоунс. Но как да направим това? Според нея трябва да се постараем първо да изчистим лексиката си от негативните думи и изрази: „Например вместо „това е просто невъзможно!“, казвайте „ще опитам“. Така след определено време мозъкът ви ще свикне първо да забелязва позитивните моменти“.

Да мислите негативно всъщност е най-лесното нещо, което можете да направите.

Вътрешен диалог

Психологът д-р Даниъл Форший смята за особено важно да променим и начина, по който водим вътрешния си диалог. „Съдържанието на това, което казвате на себе си, обикновено е автоматично. И е напълно възможно да промените контекста от негативен на позитивен.“ Тоест ние сме не само това, което ядем, но и това, която мислим. Науката също го доказва. „Проучвания показват, че когато мислите негативно или си спомняте някакви тъжни и стресиращи събития, мозъкът намалява количеството на серотонин“, казва тя, добавяйки, че колкото повече от хормона на щастието произвежда организма ви, толкова по-позитивно отношение ще имате към живота. Поведенческият психолог Клариса Силва казва, че преоценяването на собствената ви логика, както и на начинът, по който разговаряте със себе си, ще ви научи да идентифицирате негативните мисли и да ги елиминирате една по една. „Ако направите това ежедневна практика, ще пренапишете вашия код и ще превърне щастието в начин на живот“, казва Силва.

Gif от Giphy с коте за позтивното мислене.

Черно на бяло

За да започнете да гледате на самите себе си в по-добър план, Лин К. Джоунс съветва да седнете и да запишете на лист хартия всички ваши достойнства. Хубаво е да се консултирате и с приятели, защото те могат да ви подскажат за качества, които не подозирате. Дръжте този списък под ръка и го препрочитайте в моменти на съмнения. Старайте се и да избягвате неконструктивната самокритика и негативните сравнения с околните. Джоус предлага и в течение на деня методично да записвате всичко добро, което ви се е случило – мисли, чувства, събития. Целта е да настроите мозъка си на вълната на позитивизма. Всъщност според уелнес експертът Крис Девечио, трябва да си нахвърляте и списък с нещата, за които сте благодарни. Така ще разпръснете облаците на негативизма в живота си и слънцето ще се открие пред вас.

На практика

Професорът по психология в Нюйоркския университет Габриел Йотинге казва, че идеята за щастливи мечти не е достатъчна. По-важно е да имате план за действие. Тя създава „менталното контрастиране“ – техника, която се състои от визуализиране не само на целта и на резултата, но и на всички препятствия, с които можете да се сблъскате, и на това как да реагирате. Йотинген нарича тази стратегия WOOP (абревиатура от английските думи wish (желание), outcome (резултат), obstacle (препятствие) и plan (план)). Тя отнема само пет минути и се определя като съзнателна стратегия, която работи чрез несъзнателни асоциации. Йотингер я нарича „въображаема техника, а всеки има въображение“. WOOP включва задаването на 4 въпроса: какво е желанието ви, кой би бил най-добрият резултат, кое е най-сериозното препятствие и какъв е вашият план. WOOP ни връща в реалността, позволява ни да обмислим възможните неуспехи, както и поведения, които могат да ни попречат да постигнем целта си.

Розовите облаци като символ на позитивното мислене.

Мисия възможна

Да, умереният и научно обоснован подход към положителното мислене работи. Но, както казах и в началото, трябва да положите усилия, да се отнасяте добре към себе си и да си вярвате повече. Научете се да се радвате искрено на живота, на големите и особено на малките му подаръци. За да бъдем оптимисти е нужно не просто да искаме да бъдем щастливи, но и всеки ден да правим по нещо за това. Да се мисли негативно всъщност е най-лесното. То идва инстинктивно и е силно заразно. Способността ни да действаме, виждайки реалните проблеми, дори когато ни се струва, че около нас всичко се разпада и нервите ни не издържат, е най-правилният подход. И сега имате идеалната възможност да пробвате всичко това.

One Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *