Beauty Stories
Интериор на детска стая
Lifestyle

Детска стая, която наистина е детска

Винаги съм искала да направя перфектната детска стая на Виктор. Проблемът беше в недообмислените решения. Когато купихме апартамента, в който живеем, решихме да запазим най-голямата спалня за себе си, а по-малката – за бъдещото ни дете. Голяма грешка! Защото, когато забременях, осъзнахме, че всъщност е по-логично по-широката спалня да е детска, за да има място за игри. В крайна сметка ги разменихме. Но нямаше как стая, планирана за спалня на възрастни, да изглежда като детска. И се получи малко маджа с грозде – детско легло и играчки в съчетание с мебели в цвят венге и тежки кафяви завеси. Затова решихме, че задължително рано или късно детската трябва да стане истинска детска.

И това се случи през отминалото лято. Ще ви разкажа и покажа крайния резултат, а интериорният дизайнер на „Моми Студио“ Антония Саранеделчева ще допълни моя опит с нейното професионално мнение. За щастие, до голяма степен вижданията ни съвпадат.

Първа стъпка: планиране

И така лятото, когато стартирахме ремонта в целия апартамент, започна голямото чудене. Как, аджеба, да направим така, че Виктор да има истинска детска стая. Набелязахме няколко основни неща, които трябваше да променим – цвета на стените, мебелите и пердетата. Не искахме да има интериорни клишета, каквито масово се срещат в детските стаи. Да има стил, но и лека закачка. По детски.

Съветът на Антония: Когато проектирате детската стая, спрете да мислите, че всичко в пространството трябва да е свързано със стилове, а вместо това погледнете през очите на малко дете, което обича ярки цветове, интересни модели и най-важното – игрите.

Интериор на детска стая

Стая със сини стени

За стените на детската стая искахме да избягаме от класическото синьо. Представях си цвят между сиво и синьо, вдъхновена от една снимка, който открих в Pinterest. Избрахме по каталог подобен нюанс на марката Vivechrom. Но в крайна сметка се получи една идея по-синьо, отколкото си представях.

Иначе латексът е страхотен и ви го препоръчвам с две ръце. Произвежда се в Гърция и е от семейството на Dulux. Който е запознат с интериорните бои, знае, че това е една от качествените марки. Боята е възможно най-устойчивата и много лесно се почиства с влажна гъбичка, без да остават следи.

Съветът на Антония: Макар цветните стени да създават по-забавна и жизнерадостна атмосфера в стаята, това не е единствената възможност помещението да изглежда подходящо за деца. Трябва да сте наясно, че децата ви растат изключително бързо и постоянно променят своите предпочитания, което означава, че изборът на много розов или син латекс, може и да не е толкова добра идея, колкото ви се струва. Вместо това заложете на земни или пастелни тонове, които не само ще направят стаята светла и стилна, но и са подходящи за всякакъв вид декорации и мебели.

Мебели за истинска детска стая

Всъщност не са много мебелите, които купихме за тази стая. Първо сменихме бебешкото легло с доста по-голямо, което купихме от Aiko. И точно това се оказа ключът към спокойния сън на Виктор. Добавихме и голям детски шкаф от IKEA, който не само е страшно удобен, но е и много закачлив с цветните си дръжки. Хубавото е, че той може да се конфигурира според вашите желания. Ние избрахме в лявата част да са само чекмеджета, където стоят дрехите на Виктор, а в дясно – отворени рафтове и две дълбоки чекмеджета за книжки и играчки.

Съветът на Антония: При избора на мебели, имайте предвид, че детето расте. Затова изборът на подходящия размер на леглото е изключително важен. Двуетажните легла са идеален вариант, ако стаята е по-малка. Също така изберете модели, които нямат остри ръбове и не са твърде високи, за да успява детето да стига до тях лесно и без рискове. Можете да заложите на нестандартно обзавеждане, при което детското легло е във формата на къщичка, а над нея да бъде вграден гардероб. Мебелите в детската стая трябва да имат голям капацитет за съхранение. Тъй като децата са разхвърляни, шкафовете с повече рафтове са по-подходящи.

Интериор на детска стая

Пердета или щори за една детска стая?

Едно от нещата, които смятах за крайно неподходящи в детската стая, бяха тежките завеси в кафяво. Те не само ярко контрастираха на стила на помещението, но и, както разбрахме в последствие, са завземали доста пространство. Затова решението ни категорично бе да ги заменим с блекаут щори от типа „ден и нощ“. Предимството им е, че са много дискретни и с тях лесно може да регулира количеството светлина, което искате да влиза в стаята. А и със сигурност не задържат толкова прах, колкото пердетата.

Съветът на Антония: Изборът на подходящите завеси е изключително важен както за нощния сън, така и за следобедната дрямка. Можете да помислите за щори, които са много ефективни за блокиране на дневната светлина. Както завесите, така и щорите се предлагат в множество десени и цветове, така че можете да изберете най-подходящите спрямо интериорния дизайн на детската стая.

На пода

Килимът купихме преди няколко години от IKEA и е универсален – става за всяка стая. И тъй като никога не съм харесвала детските шарени килими, решихме да оставим този. Харесва ми и като визия, а и пасва като големина. Апартаментът ни е с подово отопление във всички стаи и нямам притеснения, че Виктор може да настине, дори и да седне на плочките.

Съветът на Антония: Подовете в детската стая трябва да бъдат покрити, за да се гарантира здравето на вашето дете. Килимът е най-подходящият избор за детска спалня, но често пъти създава проблем с алергии. На пазара обаче има и такива с противоалергичен състав.

По-забавната детска стая

Исках в спалнята на Виктор да има закачливи детайли като картини или стикери за стена. Но ми беше трудно да намеря такива, които да ми харесват. Докато не видях в IKEA това дърво, което е съставено от малки стикери. Те могат да се подредят така, както ви харесва. Единствено стволът на дървото трябва да си е на мястото, защото служи като метър. В IKEA има и още стикери за детска стая със животни и роботи и мисля да взема и тях.

Търсих и картини, които да закача, но накрая се сетих, че най-добре би било да сложа рисунки на Виктор. На едната стена, над шкафа на IKEA сложих две картини с отпечатъци от ръцете му, а на самия шкаф – негова снимка от времето, когато беше на един месец, заедно с отпечатъци от ръчичката и крачето му. На другата стена, пък закачихме рисунка на цялото семейство, на която и тримата приличаме на картофи, но пък е доста сладка. Мисля всяка година да го карам да рисува по една, за да видя дали накрая ще заприличаме на хора.

Съветът на Антония: Освен забавни и цветни дизайни и множество играчки, които ще превърнат стаята в голяма игрална зала, можете да добавите и цвят и стил към стените на стаята с персонализирани знаци, интересни и положителни цитати или снимките на любимите герои от анимационни филми на вашето дете.

Творческо пространство

Дори преди ремонта, в стаята винаги е имало малка масичка и столчета, на които Виктор да сяда и да рисува или да си играе с пластилин. Освен това сме горди собственици и на знаменитата кухня от Lidl и работилничка, също оттам. А да не забравя и пълния с играчки кош, автомобилната писта и купищата книжки и пъзели. По принцип всяко нещо си има място, но най-често нищо не е на мястото си.

Съветът на Антония: Ако разполагате с пространство, създайте кът, в който детето може да твори. Всичко, което ви е необходимо, са бюро и материали. Изключително полезни са и стените със специална боя, на които може директно да се рисува. Когато детето ви порасне, личното работно пространство ще му осигури спокойно място за учене и творчество.

И сега, когато стаята на Виктор вече е готова, мога спокойно да се потупам по рамото. Получи се доста уютна, слънчева, комфортна, но най-вече детска. Или както съветва Антония: „Ако не искате през една или две години да правите ремонт, защото синът и/или дъщеря ви са пораснали или променят предпочитанията си, трябва да създадете детска стая, която лесно, само чрез добавяне на малко подобрения, расте заедно с вашето дете”. Нямам какво повече да добавя.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *