Beauty Stories
Дипломатическите сладки на баба за Коледа
Lifestyle

Дипломатическите сладки на баба за Коледа

Не знам дали това е „официалното“ им име, но покойната ми баба ги наричаше „дипломатически сладки“. Така им казваме и до днес. Малки, вкусни, маслени, покрити с орехи – буквално се топят в устата. Спомням си как, когато дядо идваше в София на гости, носеше по 2-3 дози. Очаквах с нетърпение да ги нападна. Сетих се за тази рецепта, докато се чудех какво ново и различно да приготвя за Коледа. И тогава разлистих стария тефтер и си казах – защо пък с детето да не си забъркаме един вкусен спомен от моето детството.

Готвене за Коледа

Етимология на името

Защо тези сладки се наричат дипломатически, не мога да кажа. Никога не съм се сещала да попитам и баба. Връщайки се назад във времето, си спомням, че когато бях дете, съставки като масло и яйца бяха доста скъпи. И рецептите, в които се съдържат в големи количества, се правеха само по повод. Например за Коледа. Напомням, че действието се развива през 90-те. Може би затова ги наричаха дипломатически – не бяха за всеки ден като кекса с вода, който същата ми баба правеше редовно.

Но аз предпочитам едно друго тълкувание, което не ни връща към годините на прехода. Тази интерпретация е по-романтична и много по-подходяща за Коледа. Нека ги наричаме „дипломатически“ заради изискания им и деликатен вкус. Заради начина, по който се разтапят в устата. Заради неустоимата комбинация между масло и орехи.

Да ги наричаме така и защото не биха стояли нелепо дори и на дипломатически прием. Казвам го от опит – със семейството ми живяхме в Българското посолство в Москва и майка ми приготвяше дипломатически сладки за срещите си със съпругите на военните аташета в руската столица. Всички я питаха за рецептата!

Продукти за дипломатически сладки

Съставки като за Коледа

Но стига с приказките. Време е за рецептата. Започвам с необходимите продукти, които са само… пет.

  • пакет масло (оставете го да омекне на стайна температура);
  • 14 с.л. брашно;
  • 4 с.л. пудра захар (ако искате да са по-сладки, може да добавите още 1-2 лъжици);
  • 2 яйца, на които предварително сте разделили жълтъка от белтъка;
  • натрошени орехи за овалване.

Начин на приготвяне

Сложете всички съставки и започнете да си смесвате първо с дървена лъжица.

А след това и направо с ръце. Ще се получи много меко тесто, което се топи заради маслото, затова трябва да действате бързо.

От тестото оформете малки топчета. Първо ги потопете в белтъка, а после и в натрошените орехи.

Наредете готовите сладки в голяма тава (аз използвам тази от фурната), която сте покрили с кухненска хартия. Печете в предварително загрята фурна на висока температура (250 градуса).

Ще разберете, че са готови, когато покафенеят и се напукат. Тоест след около 15-20 минути.

И така най-вкусните сладки са готови!

През цялото време, докато с Виктор готвехме, си мислех, че ако баба и дядо ни гледат отгоре, се усмихват. И се радват, че чрез тези сладки ще се заедно с нас на Коледа. Светли празници!

Дипломатическите сладки на баба за Коледа

One Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *