Beauty Stories
Велина Василева от beautystories.bg 2021
Beauty

6 парфюма с послание към 2021 г.

В парфюмите има някаква магия, с която завладяват съзнанието ни, правят ни по-щастливи, връщат ни към любими спомени и дори ни карат да се изправим рамене и да почувстваме увереността, която ни липсва. Но за мен ароматите носят и друго послание, което не е свързано само с уникалната комбинация от нотки, „забъркани“ във флакона. Това е тяхното име. То обобщава всичко онова, което парфюмеристът и марката се опитват да ни кажат със своето произведение. Може да е любов и съблазън, а може да е щастие, радост, пътешествия, надежда, красота… Все неща, които, сигурна съм, ще си пожелаем да се върнат в живота ни през Новата година.

Парфюми с послания

Разбира се, марките не избират имената на ароматите си „на сляпо“. Те искат чрез думи да предадат усещането от аромата, но и да създадат очаквания, а дори и цели сюжети в съзнанието ни. Това безспорно е много романтично, но не може да се отрече, че е и работеща маркетингова стратегия. В книгата си The Scent of Desire (в буквален превод „Ароматът на желанието“) психологът и невролог д-р Рейчъл Херц казва, че думите имат „силен и необичаен контрол върху нашето възприятие за ароматите“. В свой експеримент тя стига до извода, че хората реагират позитивно или негативно на идентични аромати в зависимост от това дали на парфюмите са дадени положителни или негативни имена. Според Херц „това създава олфактивна илюзия“. Тоест не се водим само от обонянието си, когато преценяваме дали даден парфюм е по вкуса ни.

Позитивизъм през 2021 г.

Но не искам да говоря за маркетинг и реклама, а да ви разкажа как и защо ме осени идеята да събера парфюми с послания за Новата година. Един ден, малко преди Коледа, разглеждах дамските аромати, за които не съм разказвала нито в блога, нито в профилите ми в социалните мрежи. И веднага в съзнанието ми се отделиха парфюмите с ясно послание в имената. На вид това са обикновени думи. Но смисълът им води към преживявания и емоции, от които по принуда се лишихме през отминаващата година. И които искаме да си върнем през новата. Спомних си и как аз самата закодирах послание към бъдещето преди 4 години. На изписването след раждането на сина ми се напръсках с парфюма La Vie Est Belle на LANCÔME. Не само защото го обожавам, но и с идеята да дам начало на новия ми, по-смислен живот.

Такава съм аз – романтична душа, която цял живот реди думи в изречения и търси скрития им смисъл. Затова възприемам тези 6 аромата като капсула на времето, в която всеки от нас ще закодира собствените си послания и желания за близкото бъдеще. С надеждата всичко това да се случи, разбра се.

Парфюм Wonderlust Eau De Voyage на MICHAEL KORS за 2021 г.

Wonderlust Eau De Voyage на MICHAEL KORS

Страстта към пътешествията, удоволствията, щастието – това е Wonderlust Eau De Voyage. Той ни пренася в един същински рай, за който всички копнеем. Представете си: късен следобед, плаж, слънце, сол и едно лежерно удоволствие от настоящия момент. Щастие!

Ароматни нотки: лавандула, карамфил, морска сол, портокалов цвят и жасмин самбак.

La Vie Est Belle Intensement на Lancome за 2021 г.

La Vie Est Belle Intensément на LANCÔME

Животът е прекрасен! Да, въпреки всичко той е точно такъв! Според LANCÔME щастието е нагласа и то никога не трябва да се чака. Затова мотото на La Vie Est Belle Intensemént е: „Моето щастие е тук и сега“. На класическия аромат е влята силна доза енергия и страст. Затова и флаконът на аромата е в наситено розово.

Ароматни нотки: емблематичният за La Vie Est Belle ирис се преплита с ванилия, които са съвършено допълнени от бергамот, розов пипер и малина.

Парфюм L’Ombre des Merveilles на HERMES за 2021 г.

L’Ombre des Merveilles на HERMÈS

В буквален превод името на аромата означава „Сянката на чудесата“. Фантазия, детски мечти, красота, един вълшебен свят на щастие, приказка в реалността – всичко в L’Ombre des Merveilles е магическо. Дори флаконът, който наподобява звездно небе посред бял ден.

Ароматни нотки: тамян, зърна тонка, черен чай, кашмир – дълбока и много романтична комбинация.

Парфюм BOSS Alive за 2021 г.

BOSS Alive

Един от най-любимите ми аромати от отминаващата година ни задава напълно логичния въпрос: „Какво ни кара да се чувстваме живи?“. BOSS Alive е вдъхновен от концепцията, че животът трябва да се живее на пълни обороти. Парфюмът е категоричен, пристрастяващ и с великолепно послание за 2021 г.

Ароматни нотки: ябълка, касис, канела, слива, мадагаскарска ванилия, индийски жасмин самбак, мащерка, китайски кедър, сандалово и маслиново дърво.

Парфюм Dolce Peony на DOLCE&GABANNA

Dolce Peony на DOLCE&GABANNA

Това е последният аромат от линията Dolce, който имам, но не и последният по принцип. Тази година колекцията бе допълнена от Dolce Shine. Няма значение кое Dolce имате. Важна е думата, която в превод от италиански означава сладък. И е неизбежно оттам да не се сетим за Dolce Vita или сладък живот. Дано скоро всички му се отдадем.

Ароматни нотки: бергамот, круша наши, розов пипер, божур, фрезия, българска роза, нектар от жълта слива, мед, пачули и амбър.

Парфюм Coach Dreams

Coach Dreams

Ароматът материализира свободата на пътуването – нещо, което много ни липсваше през отминаващата година. Безкрайността на пътя и сладостта на спомените, смеха с приятелите – откриваме ги в изискания флакон на Coach Dreams. Затова, ако искате да дадете на бъдещето послание за пътешествия, това е вашият аромат.

Ароматни нотки: портокал, круша, гардения, кактусов цвят, дървото на Джошуа (бързорастящо пустинно дърво) и мускус.

Е, избрахте ли с кой аромат да посрещнете Новата година. Аз, се колебая, защото във всеки от тези парфюми виждам по едно свое желание за 2021 г. И може би най-разумното, но и безумно решение би било да напръскам всеки от ароматите върху различна част на тялото си. Кой знае, може пък така така желанията ми да се сбъднат през 2021 г. Ще ви разкажа догодина.

2 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *