Beauty Stories
Велина Василева от beautystories.bg на Нова година
& Other Stories

Пет шантави сценария за посрещане на Нова година

Преди година в един от последните ми броеве за ELLE, написах следната статия: „10 странни сценария за Нова година“. Той ми е много любим, понеже е супер забавен, ироничен и дори безумен. Точно в мой стил. Сетих за него на прага на 2021 г. и реших да използвам същата идея с нови сценарии, напълно съобразени с обстановката, в която живеем. Е, надявам се да ви накарам да се усмихнете. А кой знае, може и да ви вдъхновя!

Носталгично-депресивен сценарий

Намерете снимки от посрещането на 2020 г. и си спомнете за хубавите дни. Пийнете си една чаша шампанско, после още една. Поплачете си малко. Не забравяйте да използвате изрази от рода: „ти помниш ли едно време как…“, „преди короните ги носехме само на Хелоуин“ и други подобни. Накрая си спретнете една Zoom среща с приятели. Припомнете си хубавите дни и с тях. Преди Новата година изслушайте речта на президента от началото докрай и се опитайте да не плачете от перспективата 2021 г. да е също толкова гадна. След като отмине 12 ч. му отпуснете края и вместо Дунавското хоро си пуснете новия хит на Наско Ментата и Евгени Минчев. Със сигурност карантината ще ви се види много по-приятно изживяване и във вас ще се зароди мисълта, че отминалите 365 дни може би не са били толкова лоши, щом чувате песента чак сега.

Безопасен сценарий

Все още не сте изкарали коронавирусa? А имате ли приятел/познат/комшия/роднина, който е? Самопоканете му се. Чиста работа – нито той ще ви зарази, нито пък вие можете да го заразите. Но се подгответе да се преборите за мястото си на празничната му трапеза. Кажете му колко се притеснявате да не се заразите и колко сте самотни. Ако ви излезе късметът, не се скъпете и донесете повечко неща за хапване и пийване. Човекът ви прави голяма услуга! Помолете го да разкаже за всички симптоми на болестта. Така ще започнете 2021 г. с пълната увереност, че трябва да продължавате да си носите маските и да се дезинфекцирате, поне докато не ви ваксинират.

Заря над София на Нова година

Анти антиваксърски купон

Ако си падате малко скандалджия и не обичате антиваксърите, това е вашият сценарий. Поканете на гости някой антиваксър. Започнете с добро. Опитайте се да му обясните защо ваксините са важни. В отговор очаквайте куп теории на конспирациите, включващи чипиране, аутизъм, Бил Гейтс и всякакви други глупости. Продължавайте с опитите го убедите, че не е прав. Дайте му примери с едрата шарка, детския паралич и всички останали заболявания, които ваксините изтриват от лицето на земята. А ако той не разбира и ви каже, че хората, ваксинирани с първата ваксина вече са умрели, рязко сменете темата и го попитайте какво мисли за мача на Кубрат Пулев с Антъни Джошуа. Отговорът му не ви интересува, просто трябва да сте сигурни, че разбира какво ще се случи. След това го нокаутирайте. И приятното посрещане на Нова година ви е в кърпа вързано.

Позитивна Нова година

Тази дума получи доста противоречиво значение през 2020 г., но ви предлагам да заложите на смисъла, който няма нищо общо с PCR тестовете. За да осъществите позитивния сценарий, трябва да се заредите с алкохол и да поканите поне двама приятели. Забранете споменаването на думата коронавирус или нейни синоними до края на вечерта. А ако някой все пак го направи… Е, при нормални обстоятелства, бих казала да го изгоните, но предвид ситуацията, просто го накажете, като му вземете чашата.

Не правете грешката да си пуснете телевизия! Там няма нищо положително – новогодишните програми на всички канали по принцип са много тъжна картинка, а сега ще са изцяло подчинени на онова, за което не трябва да говорите. Пуснете си диско от 90-те, защото е най-откачено, а малко преди 12 часа изнесете реч за това как ще вземете петилетката за 3 години. Когато настъпи полунощ, партито ще трябва да приключи, за да може 1-ви януари да бъде толкова позитивен, колкото е било и посрещането на 2021 г.

Речта на президента Румен Радев на Нова година 2020

Сцена под звездите

Понеже тази година няма да има традиционния и толкова забавен новогодишен концерт на пл. „Батенберг“, си организирайте малко негово копие на терасата или на двора. Облечете се топло, вземете бутилка шампанско и си пуснете миналогодишното издание на „Сцена под звездите“. Все някъде в интернет би трябвало да се пази безценния запис. Ако не го откривате, си направете компилация с хитове, който не са от последните 2 години. Понеже няма да сте много хора, може да се скупчите, за да си припомните усещането от това да сте на площада и около вас да има много хора, които ви бутат и настъпват. Ще трябва да изслушате речта на президента, химна и в 12 ч. да ударите едно Дунавско хоро. След края на партито, си съберете бутилките, приберете се и си пуснете концерта на Кейти Пери по bTV. Защото така трябва да започне всяка уважаваща себе си Нова година.

А сега сериозно

Клише е, но ще го кажа – 2020 г. беше трудна. Ама много трудна. Даде ни много уроци, но най-вече ни научи, че това, което наистина има значение, е здравето (физическото и психичното). Показа ни, че можем да живеем без нощен живот и ежедневни срещи с приятели. Показа ни, че можем да работим, без да ходим в офиса всеки ден. Показа ни и как нещата могат да се променят буквално за ден. Че нищо, ама наистина нищо не е вечно и винаги трябва да имаме едно наум, когато планираме бъдещето си. Научи ни, че промените може и да са за добро.

Според мен не очаквайте нищо от 2021 г. Не се настройвайте нито положително, нито отрицателно. Не правете дългосрочни планове, защото оптимистичният вариант е пандемията да продължи поне още година. И то, ако минимум 70% от нас се ваксинират.

През 2021 г. пред всеки българин има две важни решения – дали да се ваксинира и за кого да гласува. Не подхождайте с лека ръка, мислете в перспектива. Най-вече мислете. Само така ще можем да започнем да живеем нормално. Във всеки един смисъл на думата.

One Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *