Beauty Stories
Велина Василева от beautystories.bg
Beauty

Чувствителна кожа – не наранявайте чувствата й

Ако имате чувствителна кожа, сигурно ви се иска да я докосвате само с перце и да я изолирате от влиянието на всички външни дразнители. Съчувствам ви. Наистина. Всяка прекалена чувствителност е проблем. Ето, аз съм чувствителна по характер повече, отколкото би трябвало. И това си е голям душевен тормоз. А що се отнася до собствената ми кожа – тя по принцип не е чувствителна. Използвала съм какви ли не продукти за лице и тяло и с няколко изключения никога не съм имала странични реакции. Но защо използвах „по принцип“ преди едно изречение? Защото в последните седмици точно на брадичката ми се появи един обрив. В началото реших, че са някакви пъпчици, които ще отминат. Но те не само не отминават, а си стоят там. Понякога се зачервяват, понякога сърбят. Понякога никакви ги няма. Интересното е, че след като се поразрових за повече информация, осъзнах, че кожата ми за първи път е проявила чувствителност. Дори вече имам предположения на какво може да се дължи тя.

Теория на отноносителността на всяка чувствителна кожа

Ако кожата ви е чувствителна, сигурно се чувствате сякаш сте изтеглили късата клечка. Е, със сигурност не е най-неприятното нещо, което може да ви се случи. Но пък е и състояние, което не бива да бъде пренебрегвано и което причинява дискомфорт. Обриви, сухота, раздразнения, зачервявания, сърбеж… И освен това пълна непредсказуемост. Трудно е да се хване логиката на чувствителната кожа и на кои съставки как ще реагира. Добавете към това така или иначе агресивните условия, в които живеем, и получавате куп причини да получите раздразнения. И като говорим за условия, не мислете само за замърсяването, но и за стреса, с който живеем от година. А чувствителността има странното свойство да се появява изведнъж, след което да изчезне също толкова изненадващо, колкото е и дошла. Така възниква напълно логичния въпрос как да се справите с кожа, която има толкова непостоянно поведение?

Перо в ръка

Стриктна рутина

Принципът е като при модата и грима – less is more. Не натоварвайте кожата с много продукти, които може само да я направят по-мазна и да провокират реакции. Всяка кожа е различна и в този смисъл всяка чувствителна кожа е различна и може да реагира на различни съставки. И все пак има такива, които трябва да избягвате. Те са толкова агресивни, че могат да засегнат дори и нормалната кожа. Говоря за парфюми, аромати и масла.

Как да облекчите реакцията?

Най-важното е да бъдете нежни с кожата. Намалете продуктите, които използвате до базовия минимум. Бързо и ефективно решение е да поставите студен компрес върху раздразнената зона за няколко минути.

Ако имате чувствителна кожа, винаги тествайте новите продукти върху малък участък преди да ги използвате за първи път. Така ще си спестите възможни нежелани реакции.

Следете какво ядете при чувствителна кожа

Казват, че красотата идва отвътре. Затова често се оказва, че проблемите с кожата може да са свързани именно с това, което ядем. Всеки човек има своите собствени алергии и/или хранителни непоносимости. В същото време има и продукти, които при постоянна консумация причиняват възпалителни реакции дори и на напълно здрави хора. Това са захарта и млечните продукти, които с времето може да доведат и до по-слаба и реактивна кожа.

Велина Василева от beautystories.bg

Дори и чувствителността на кожата ви да не се влияе от тези съставки, те могат да причинят много вреди. Млечните продукти са виновни за торбичките и тъмните кръгове около очите. Захарта пък прави бръчките на челото по-забележими, а тенът на кожата по-безжизнен. Причината за това е, че сладкото разрушава колагена в кожата и тя губи еластичността си.

Как да избирате продуктите за вашата чувствителна кожа?

Най-препоръчителни са тези, специално предназначени за чувствителна кожа. Освен това е задължително да имат SPF фактор. Но това важи по принцип, независимо какъв тип е кожата ви. Защитата на естествената бариерна функция преди още да излезете навън е изключително важна.

А сега по традиция е време да ви представя няколко продукта за чувствителна кожа, които имах възможността да тествам.

Atoderm Intensive Gel-Creme на Bioderma

Какво ми харесва в него? Изключително леката, гелообразна текстура, която ми позволява веднага да се облека. Дори и в тесни дънки. И това в никакъв случай не е за сметка за ефективността му! Хидратирането на кожата и успокояването на сърбежа на сухата, чувствителна и раздразнена до атопична кожа е гарантирано.

Atoderm Intensive Gel-Creme за чувствителна кожа на Bioderma

Към него добавете: ако страдате от сериозен сърбеж, заложете на Atoderm SOS Spray. Той ще го успокои само за 60 секунди, а облекчението ще трае до 6 часа. Между другото, помага и при ухапвания от насекоми – изпитано през лятото.

Bioderma Atoderm SOS Spray за чувствителна кожа

Toleraine Ultra Creme на La Roche Posay

Защо го препоръчвам? На първо място, защото хидратира интензивно. На второ – защото успокоява чувствителната и склонна към алергии кожа на лицето. Така я спасява от всичките възможни видове дискомфорт като сърбеж, щипене, зачервяване. Още един плюс – опаковката е херметически затворена. Така няма шанс кремът ви да се замърси и да причини още проблеми на така или иначе чувствителната ви кожа.

Toleraine Ultra Creme на la roche posay за чувствителна кожа

Комбинирайте с: термалната вода на La Roche Posay. Успокояващите й свойства не са нещо, което трябва да припомням. Тя обаче има предимство пред крема – може да я приберете в чантата си и да я използвате on the go. Много е полезна и през лятото за освежаване и хидратация на кожата.

термалната вода на La Roche Posay за чувствителна кожа

Ултралек лосион Ph5 за чувствителна кожа на Eucerin

Защо ми харесва? Защото е с лека формула и в същото време облекчава сухотата и предпазва кожата от въздействията на околната среда. Но не на последно място е подходящ за цялото семейство. Мога да ви гарантирам, че се отнесе изключително добре към кожата на сина ми.

Ултралек лосион Ph5 на Eucerin за чувствителна кожа

One Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *