Beauty Stories
Щастие цитат здравословния начин на живот
Lifestyle

Нездравословната страна на здравословния начин на живот

„Трябва“ по скалата на здравословния начин на живот означава да ядем само био продукти, денят ни да започва с чай от матча, да избягваме глутена и захарта, да не слагаме в устата си ГМО, да пием само от стъклени бутилки, да не използваме пластмаса, да пием ядково мляко, да купуваме дрехи само от рециклирани материали, да ядем суперхрани, да правим упражнения всеки ден, да взимаме витамини и хранителни добавки, да следим съня си, да медитираме, да се детоксикираме, да се пазим от слънцето, да четем книги за духовно израстване и спокойствие, да имаме кристали от розов кварц, да следваме профили за здравословен начин на живот… Не знам за вас, но мен ме заболя главата. А това определено не е здравословно.

Здравословният начин на живот като натиск

Не ме разбирайте погрешно. Аз не казвам, че трябва да ядем само полуфабрикати и сладко и по цял ден да лежим на дивана. Напротив! Но не смятам, че е здравословно постоянно да ни заливат съвети, които често звучат като заповеди, за това, как да живеем „правилно“. Кой определя какво точно означава това? Рецептите за смути с целина са за тези, които обичат целина, и ако на мен ми се повдига само от миризмата, означава ли, че не се храня здравословно? Здравословният начин на живот не е сляпо, а осъзнато спазване на правила. Както и смелост понякога да ги нарушаваме в името на психичното си здраве.

Несъвършеното е новото нормално

Какво означава съвършено? Такова нещо в природата няма, а тогава как да го има в живота на всеки един отделен човек. Да бъдеш несъвършен всъщност е съвършено. Перфекционизмът в желанието да спазваме правилата за здравословен начин на живот може да ни доведе до изтощителна поредица от самокритика, съчетана с постоянно растящи изисквания към нас самите, идващи основно от социалните мрежи. Ето и пример. Али Мафучи, която стои зад блога за здравословно хранене Inspiralized, споделя, че хората достигат крайности в здравословния начин на живот. „Получих съобщение в Instagram с препоръка да не слагам в храната си босилек, защото според проучвания той може да предизвика аборт (тя има две деца и в момента е бременна с близнаци). Тогава как хората от Средиземноморието въобще имат деца? След това някой ми писа, че не трябва да готвя зеленчуците, защото при термичната обработка се губят важни хранителни вещества. Това е прекалено“, коментира Мафучи.

Къпкейкове с ванилов крем

Личен избор за здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот ни се представя като дреха в универсален размер – тоест пасва на всички. Аз обаче бих го сравнила с костюм, ушит по поръчка. Който трябва да си скроите сами. Донякъде успях да го направя за себе си. Донякъде – не. И все пак, ето част от изводите, до които съм стигнала:

  1. Грижата за самите вас означава да бъдете наясно със себе си. Задайте си следния въпрос: „Какво ми носи това, да ходя на йога/да медитирам/да чета модерна психология?“. Опитайте се да не се водите от чуждото мнение. Тук важното е да правите това, което наистина има смисъл за самите вас и което ви кара да се чувствате добре. Ако например ходите на йога само защото се говори колко е полезно, но броите минутите до заветното „Намасте“, значи трябва да си намерите друг спорт. Ако напомнянията на приложението за медитация ви дразнят, трябва да го изтриете. И да намерите своя начин да отпускате съзнанието си. Аз, например, го правя с музика или хубав филм.
  2. Ефективната грижа за самите нас е развиване на положителни навици. Например спортувайте всеки ден по малко, за да свикнете и спортът да се превърне в рутина като миенето на зъби. Преди зимния локдаун бях превърнала ходенето на фитнес в навик, без който не можех да започна деня. Но пандемията затвори залите и сега ми се налага отново да търся мотивация и да се боря със себе си. Не се насилвам, не се хвърлям ударно в тренировките, карам стъпка по стъпка и вярвам, че отново ще стигна до онзи момент от края на есента.
  3. Бъдете постоянни. Когато откриете това, което ви харесва и ви помага да се грижите за здравето си, не се отказвайте. Щом започнете да виждате положителните резултати от труда си, ще се почувствате не само по-щастливи, но и по-уверени.
  4. Променете фокуса си. Не живейте с мисълта, че ще бъдете по-щастливи, когато получите тази работа/този мъж/тези обувки/достигнете тези килограми. С такова отношение никога няма да бъдете щастливи.
  5. Спрете да следвате профилите за здравословен начин на живот (и въобще всички останали профили) в социалните мрежи, които ви дразнят и напрягат.
  6. Наблягайте на качеството, а не на количеството. Например, ако ви се яде торта, изберете такава, която е наистина вкусна, а не просто торта.
  7. Ако нe харесвате сладки картофи, киноа или ядково мляко, не ги яжте. Аз така и не успях да свикна с вкуса им. Предпочитам да си направя шопска салата, например.
  8. В ежедневието си заложете на правилото 80/20, тоест в 80% от времето спазвайте здравословен начин на живот, а през останалите 20% се отдайте на сладки (буквално и преносно) изкушения. Това се нарича баланс. Аз се научих да приемам и периодите, в които ми се яде сладко и не ми се ходи на фитнес. Но гледам да не се задържам в тях прекалено дълго. Не е здравословно, все пак…
Късметче от кафе, мотивация за здравословния начин на живот

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *