Beauty Stories
Beauty

Мързелива ли е кожата ви?

Втора поредна зима кожата ми не се чувства добре. Дали заради безкрайната поредица от стрес и карантина или заради възрастта, лицето ми се промени – порите се запушват, излизат ми пъпки, тенът става неравен и сивкав. И това при положение, че спазвам всички правила на грижата за кожата. Все пак съм козметичен редактор от 8 години, успяла съм да натрупам опит и знания. Но нещо не беше наред и аз трябваше да открия какво е то. И го открих – имам мързелива кожа!

Оказва се, че правилото „Много хубаво не е на хубаво“ важи и за кожата. Когато нанасяме върху лицето си прекалено много продукти, които вършат „трудната работа“, кожата ни се отпуска и започва да мързелува.

Например по отношение на хидратацията – когато прекаляваме с нея, повърхността на кожата ни изпраща сигнали до водните резервоари в клетките да намалят производството. Което пък може да доведе до още по-сериозна дехидратация. Тогава посягаме към кремове с богата текстура, а това може да запуши порите и тенът да стане неравен и сивкав. Имайте предвид, че само сухата кожа има нужда от подобни супер подхранващи кремове. Много хора си мислят, че попадат в тази категория, а всъщност само 10-15% имат суха кожа. Вие сте с такава, ако никога не сте имали акне или омазняване и ако сте склонни към екземи или дерматити. Но може просто в момента да усещате кожата си по-суха и стегната и това не означава, че тя е суха по принцип, може би просто е дехидратирана.

Друг проблем е нанасянето на прекалено много продукти

Тенденцията за наслояване на серуми, кремове, понякога и над 10 (ако следваме корейската система) може буквално да задуши кожата и да компрометира оптималната абсорбация на активните съставки.

Как да разберем дали кожата ни е мързелива?

Ако я усещате стегната, суха, безжизнена, ако порите са запушени или пък чувствителността е повишена, то трябва да спрете да поднасяте на кожата си всичко на тепсия.

Практичните съвети как да се справим с проблема.

  1. Ограничете се до 3 слоя продукти, особено ако имате мазна и реактивна кожа.
  2. Винаги избирайте продукти с възможно най-лека формула, без кожата ви да се усеща по-суха от това ограничение.
  3. Оставете настрана плътните кремове с много богата текстура, както и олиата, които според много дерматолози дори запушват порите.
  4. Запомнете, че когато не използвате крем с богата текстура, кожата ви не остава „гола“. Понякога това усещане е просто въпрос на навик.

Какви продукти да използвате?

1. Фокусирайте се върху обновяването на клетките. Това става с продукти с ретинол.

  1. Ексфолиантите с AHA киселини (гликолова или млечна) или полихидроксилови киселини PHA, са по-нежни към кожата, но са много ефективни в премахването на мъртвите клетки.
  2. За хидаратация използвайте хиалуронова киселина, продукти с антиоксиданти, както и SPF.
  3. Като цяло, стремете се да олекотите рутината си. Премахнете продуктите, които усещате, че запушват кожата и излишно я омазняват. За съжаление, това става на принципа проба-грешка.

Внимание!

Не очаквайте промените да се случат за няколко дни. Мислете за процеса като за маратон, а не като за спринт. Очаквайте видима разлика в рамките на 6 седмици, а съществена разлика след цели 18 седмици, когато ще са отминали три цикъла по обновяване на кожата. Ако по време на преходния период усетите дискомфорт, не се отказвайте веднага. Изчакайте, сменете продуктите, но ако раздразненията продължават, прекратете или се обърнете към дерматолог.

Продукти на помощ

1. Ретинол – серум Retinol Skin-Renewing Daily Dose Serum на Kiehl’s.

2. Ексфолиране – Glow Tonic на Pixi.

3. Хидратация – серията Hyaluron-Filler + 3х Effect на Eucerin.

4. SPF – слънцезащитен крем Pure Shots Airthin UV Defender на YSL

5. Антиоксиданти – лист маст A-Oxitive на Avene.

One Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *